Lär dig spela det klassiska bordsspelet backgammon – en ultimat spelguide

Backgammon är ett sällskapsspel som spelas mellan två personer. Vid första anblicken kan det liknas vid schack, men de två spelen har i själva verket inte jättemycket gemensamt utöver de svarta respektive vita pjäserna som flyttas runt på en spelplan. Däremot liknar det bräde. Det krävs strategi och tankeverksamhet, men bygger också på en del tur då tärningar kastas. Spelarna kan slå ut varandra, men syftet är inte att slå ut alla motståndarens marker utan att själv först hinna in med alla sina marker till andra änden av spelplanen. Det är ett mycket populärt spel i bl.a. flera medelhavsländer.

Hur spelet går till

Två spelare kastar tärning om vem som börjar. Man startar sedan på varsin sida planen, den ena med ett tiotal svarta marker och den andra med vita. Spelplanen utgörs av två rader med ”tungor” markerna flyttas mellan. En ensam mark kan slås ut av motståndaren om denna slår tärningen så att denne hamnar på den ensamma marken, däremot är två eller flera marker tillsammans alltid säkra. Det gäller att få över alla sina marker till sista fjärdedelen av spelplanen, varefter man får börja gå ut med en mark i taget. Spelet är slut när en spelare har fått ut alla sina marker och därmed vunnit.

Backgammons regler skiljer sig från Bräde

Backgammon har en storebror i spelet Bräde. Storebror då endast i bemärkelsen av spelbordets fysiska storlek, för i popularitet vinner nog Backgammon överlägset. Bräde var populärt i Sverige för ett femtiotal år sedan och innan dess, och spelas ofta på stora spelbord. Reglera skiljer sig lite från Backgammon, och på Svenska backgammonförbundets hemsida kan du hitta tävlingsregler och spelets grunder om du är intresserad av de exakta reglerna och vad som skiljer dem åt.

Backgammon och tekoppar

Kort sagt är skillnaden att man i Bräde jagar varandra åt samma håll medan man i Backgammon flyttar spelmarkerna åt varsitt håll och möts längs vägen. Då bräde mest spelats i Sverige, och har tappat rejält i popularitet de senaste årtiondena, är Backgammon omåttligt populärt på många stället. Kring medelhavet är caféer ofta fulla av både unga och gamla spelare med en kaffe vid sidan av.

Backgammon – vad, hur och var

Sammanfattningsvis är Backgammon ett populärt sällskapsspel som spelas mellan två spelare. Blandningen mellan tur och strategi bidrar till dess popularitet, då det är både ett ”tänkarspel” som tilltalar de som gillar schack, samt har ett inslag av tur. Spelarna väljer färg, svart eller vit, och sedan gäller det att snabbast flytta alla sina marker till andra sidan spelplanen och få ut dem ur spelet. Man kan knuffa ut varandra och på så vis försvåra för sin motspelare, men detta är inte slutmålet. En liknande variant kallad Bräde har ofta spelats i Sverige, medan Backgammon är stort i många andra länder.